برترین گیاهان خانگی براساس نور خانه شما
به گزارش وبلاگ باران علم، از مرگ گیاهان خانگی تان خسته شده اید؟ می خواهید گیاهی نو برای خانه تهیه کنید اما نمی دانید کدام گیاه با شرایط نوری خانه شما سازگار است؟ از این مطلب به عنوان یک راهنما برای پیدا کردن گیاه مناسب خود بهره ببرید.
از نور به عنوان هدایت برای انتخاب گیاه برای خانه تان بهره ببرید
اگر یک گیاه خانگی نور دلخواهش را دریافت نکند، هر کار دیگری که برایش بکنید جای نور را برایش نمی گیرد. در واقع آبیاری، کود دهی و خاک فاکتورهای مهمی برای پرورش یک گیاه هستند، اما تا زمانی که شرایط نوری دلخواه گیاه فراهم نباشد، گیاه راضی نخواهد بود و آبیاری و کود دهی بیشتر هم دردی از آن دوا نخواهد کرد. پس زمانی که می خواهید برای خانه گیاه انتخاب کنید، به جای توجه به گونه های گیاهی که دوست دارید، در پی گیاهانی که با نور خانه شما سازگار هستند باشید و از میان آنها گونه های مورد علاقه تان را انتخاب کنید.
افرادی که گیاه خانگی دارند با اصطلاحاتی که برای نور به کار برده می گردد آشنا هستند. اصطلاحاتی مانند آفتاب کامل، سایه، سایه نسبی، سایه لکه دار و نور لکه دار.
در زیر نورهای معمولی که در خانه های مختلف پیدا می گردد، به همراه گیاهان محبوب تری که برای پرورش در این نورها مناسب هستند، فهرست شده است:
گیاهانی که نور کم می خواهند
نور کم به معنی بدون نور و تاریک نیست. همه گیاهان، به غیر از قارچ ها، حداقل به اندازه کمی نور احتیاج دارند. گیاهانی که در ادامه این بخش به شما معرفی می کنیم نور کمی می خواهند اما معمولا اندازه این نور باید بیشتر از چیزی که شما فکر می کنید باشد. نور کم نوری است که بتوان در آن کتاب خواند. این نوع نور معمولا در فاصله چند سانتی متری (مثلا 60 سانتی متری) از یک پنجره شمالی بدون پرده و یا در فاصله تقریبا 2 متری از یک پنجره جنوبی بدون پرده یافت می گردد. در نظر داشته باشید که هر گونه پرده، کرکره، درختان بلند و یا ساختمان های بلند بیرون از ساختمان می توانند جلوی نور را بگیرند و اندازه نور ار کاهش دهند.
گیاهانی که برای زندگی در این شرایط مناسبند:
- دراسنا کامپکت
- آگلونما
- اسپاتی فیلوم
- فیلودندرون
- بامبو
- برگ عبایی
- دراسنا بلالی
- دراسنا پرچمی
- زاموفیلیا (زامیوکالکاس)
- سانسوریا
- نخل شامادورا
خب این فهرست طولانی نیست چرا که بیشتر گیاهان نور بیشتر را ترجیح می دهند. در هنگام خرید گیاه توجه کنید، ممکن است فروشنده گیاهان دیگری را به عنوان گیاهان نور کم به شما بفروشد.
گیاهانی که با نور مصنوعی زندگی می نمایند
اگر مکانی که برای پرورش گیاهان تان در نظر گرفته اید اصلا نور طبیعی ندارد، باز هم می توانید گیاهانی را که نام شان در بالا آمده بود را در این مکان پرورش دهید. البته این به نوع نور مصنوعی که شما در این محیط فراهم خواهید کرد بستگی دارد. لامپ های رشته ای و چراغ های هالوژنی نور مناسبی برای گیاهان فراهم نمی نمایند. نوری که این لامپ ها فراوری می نمایند نمی تواند به مصرف گیاه رسد. به همین علت استفاده از آنها چه به عنوان نور مکمل و چه به عنوان نور اصلی فکر خوبی نیست. لامپ های رشته ای که مخصوصا برای رشد گیاه به فروش می رسند هم گزینه های خوبی نیستند چرا که انرژی زیادی هدر می دهند.
نور فلورسنت برای گیاهان بخش بالا که به نور کمی احتیاج دارند کاملا مناسب است. این لامپ ها در خیلی از مکان ها مانند شرکت ها، دفاتر و غیره استفاده می شوند. لامپ ای مارپیچی و کم مصرفی که در خانه ها موجود هستند لامپ های مناسبی برای پرورش گیاهان هستند. البته به شرطی که فاصله گیاه از لامپ خیلی زیاد نباشد (کمتر از 1 متر). لامپ های LED هم نوری عالی برای گیاهانی که به نور کم علاقه دارند فراهم می نمایند. می توان از این لامپ ها به عنوان نور مکمل برای گیاهانی که نور زیاد می خواهند هم استفاده کرد.
گیاهانی که مکانی روشن با نور غیر مستقیم می خواهند
این نور درست در محوطه خارج از تابش نور مستقیم خورشید یافت می گردد. این نور همان نوری است که در یک روز ابری از هر پنجره آفتاب گیری به داخل خانه می تابد. با یک فاصله چند سانتی متری از یک پنجره با نور مستقیم، این نور غیر مستقیم و روشن را خواهید داشت. تمام گیاهانی که در بالا به عنوان گیاهان نور کم آورده شده بودند، در این نور عملکردی حتی بهتر خواهند داشت. اما در نظر داشته باشید گیاهانی که نور کمی می خواهند حتی اگر تنها چند ساعت در معرض نور مستقیم باشند خراب خواهند شد.
این گیاهان در نور زیاد و غیر مستقیم رشد می نمایند:
- نخل کنتیا
- نخل راپیس
- نخل بامبو
- درخت پول (پاچیرا)
- دراسنا مارگیناتا
- ارکیده فالانوپسیس
- بنفشه آفریقایی
- پرنده بهشتی سفید
- نخل اریکا
- پاپیتال
- شفلرا
- فیکوس الاستیکا
- سیکاس
- پپرومیا
- کالاتیا
- مارانتا (گیا دعا خوان)
- دیفن باخیا
- آنتوریوم
- آلوکازیا (بابا آدم)
- گونه ها بروملیاد
- بیشتر گونه های سرخس ها
گیاهانی که نور مستقیم کمی می خواهند
گیاهانی که نور مستقیم کمی می خواهند باید در جایی قرار داده شوند که روزانه 2 تا 4 ساعت آفتاب مستقیم به برگ هاشان برسد، نه بیشتر از این اندازه.
- فیکوس بنجامین
- فیکوس لیراتا
- فیکوس آمستل (بنجامین آمستل)
- کاج مطبق
- مینگ آرالیا
- لیندا
- هویا (7یچ شمعی، پیچ مومی)
- گندمی
- درخت اژدها (Dracaena arborea)
- گیاه یشم، کراسولا
- بیشتر ساکولنت ها
- یوکا
- گیاه شویدی (سرخس مارچوبه زینتی، سرخس مارچوبه)
- کالادیوم
- آلوکازیا (بابا آدم)
- آلوئه ورا
- گینورا (جینورا، شب تاب)
- نخل خرما
- کاکتوس کریسمس
- سینگونیوم (برگ خرگوشی)
- نخل اریکا
- درخت زمرد
- کروتون
ممکن است برخی از گیاهانی که در این فهرست قرار دارند در نور غیر مستقیم هم رشد نمایند، اما برترین و قوی ترین رشد را زمانی خواهند داشت که چند ساعتی از روز را در آفتاب مستقیم باشند.
گیاهانی که در آفتاب مستقیم کامل رشد می نمایند
خانه ها و شرکت های کمی هستند که دارای این نور نوع هستند. این نور در مکانی بسیار نزدیک به یک پنجره جنوبی یا غربی وجود دارد، پنجره ای که در طول روز و زمانی که آفتاب مستقیم می تابد هیچ گونه پرده و پوششی نداشته باشد و در بیرون از خانه هم هیچ درخت، ساختمان یا سد دیگری مانع ورود نور مستقیم از میان این پنجره نگردد. این اندازه نور برای همه گیاهانی که در بخش های بالا نام شان را ذکر کردیم بسیار زیاد است و در صورتی که در معرض این نور قرار بگیرند شاخسارشان می سوزد.
نکته: برخی از گیاهانی که در پایین به شما معرفی خواهیم کرد در مکانی که تنها نصف روز آفتاب مستقیم دارد هم به خوبی رشد خواهند کرد.
- موز
- درختان مرکبات
- افوربیا
- حسن یوسف
- داتوره
- رز صحرایی
- شمعدانی
- بگونیا
- کالانکوا
- نخل ماداگاسکار
- چای ترش
- ماندویلا
- برگ بیدی
- قلب ارغوانی (برگ بیدی قلب ارغوانی)
- دانه مروارید (رشته تسبیحی، غوره ای)
- Sweet potato vine
- بیشتر سبزیجات
- ساکولنت ها
البته که تعدادی بسیار بیشتری از گیاهان هستند که در این فهرست نامی از آنها نیامده. این به آن خاطر است که در اینجا سعی کردیم گیاهانی خانگی محبوب تر را دسته بندی کنیم. گیاهانی که به راحتی در همه جا گیر می آیند. خیلی از گیاهانی که در این فهرست نیامده اند شرایط خاصی را می طلبند و نگهداری از آنها اغلب برای پرورش دهنده ها مشکل است. این شرایط خاص شامل رطوبت بسیار زیاد، دماهای خنک و دوره کمون. اگر در نظر دارید چنین گیاهانی برای پرورش انتخاب کنید، متوجه احتیاجهای خاص گیاه و زحمتی که دارد باشید تا گیاه تان بعد از مدت کوتاهی نمیرد. برای اطلاع دقیق از شرایط مناسب این گیاهان هم از فروشنده سوال کنید و هم در اینترنت جستجو کنید.
منبع: فوت و فن / balconygardenweb.com