خواص زیتون برای سلامتی

به گزارش وبلاگ باران علم، زیتون یک افزودنی خوش طعم محسوب می گردد که می توان به عنوان وعده غذایی یا پیش غذا از زیتون استفاده کرد. زیتون یک ماده خوراکی با کربوهیدرات کم می باشد. خواص زیتون برای سلامتی انسان بی نظیر است. زیتون را می توان به راحتی به هر رژیم غذایی اضافه نمود. زیتون را می توان یک افزودنی سالم برای انواع رژیم غذایی دانست. قصد داریم در این نوشته در خصوص خواص بی نظیر زیتون برای سلامتی مطالبی را برای شما قرار دهیم.

خواص زیتون برای سلامتی

حقایقی درباره نقش تغذیه ای زیتون

هر صد گرم زیتون محتوی 115 تا 145 کالری انرژی است، یعنی به طور میانگین هر ده عدد زیتون نزدیک به 59 کالری انرژی دارند.

75 تا 80 درصد زیتون را آب، 11 تا 15 درصد آن را چربی و 4 تا 6 درصد آن را کربوهیدرات تشکیل می دهد.

زیتون محتوی مقدار ناچیزی پروتئین است. هر صد گرم زیتون 3.2 گرم فیبر دارد.

چربی

زیتون با داشتن چربی نسبتا بالا، میوه ای غیرمعمولی محسوب می گردد. زیتون محتوی 11 تا 15 درصد چربی است.

74٪ از چربی موجود در زیتون از نوع اسید اولئیک است که جزو اسیدهای چرب تک سیرنشده است.

اسید اولئیک جزو مواد اصلی تشکیل دهنده روغن زیتون است و فواید زیادی برای سلامتی دارد.

کاهش التهابات، کاهش خطر بیماری های قلبی و مبارزه با سرطان، جزو خواص روغن زیتون برای سلامتی هستند.

کربوهیدرات و فیبر

مقدار کربوهیدرات زیتون نسبتا کم است. تنها 4 تا 6 درصد زیتون را کربوهیدرات تشکیل می دهد که بیشتر آن به شکل فیبر است.

فیبر 52 تا 86 درصد کربوهیدرات زیتون را تشکیل می دهد. مقدار کربوهیدرات قابل گوارش موجود در زیتون بسیار کم است.

این مقدار تقریبا معادل 1.5 گرم در 10 عدد زیتونِ معمولی است.

با اینکه بیشتر کربوهیدرات موجود در زیتون به شکل فیبر است، ولی باز هم زیتون جزو خوراکی های با فیبر بالا محسوب نمی گردد.

ویتامین ها و مواد معدنی

زیتون منبع خوبی برای تأمین بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی است. بعضی از این مواد معدنی در طول فرآوری زیتون به آن اضافه می شوند.
آهن
زیتون سیاه منبع خوبی از آهن است. آهن برای جابه جایی اکسیژن در خون لازم است.
مس
در رژیم غذایی غربی، معمولا کمبود مس دیده می گردد. فقر مس می تواند احتمال بروز بیماری های قلبی را افزایش بدهد.
کلسیم
کلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن انسان است. وجود کلسیم برای استخوان ها، عضلات و عملکرد دستگاه عصبی لازم است.
سدیم
معمولا زیتون به علت بسته بندی در آب نمک، محتوی مقدار زیادی سدیم است.

سایر ترکیبات گیاهی مغذی

زیتون بسیاری از ترکیبات مغذی گیاهی و آنتی اکسیدان ها را داراست.
اولئوروپین
این ترکیب فراوان ترین آنتی اکسیدان در زیتون های نارس است و فواید زیادی برای سلامتی دارد.
هیدروکسی تیروزول
در طول فرایندِ رسیدنِ زیتون، اولئوروپین می شکند و به هیدروکسی تیروزول تبدیل می گردد. این آنتی اکسیدان نیز فواید زیادی دارد.
تیروزول
فراوان ترین آنتی اکسیدان در زیتونِ رسیده است. هرچند خاصیت این آنتی اکسیدان به میزان هیدروکسی تیروزول نیست، ولی فواید بسیاری از جمله پیشگیری از بیماری های قلبی دارد.
اسید اولئونالیک
این آنتی اکسیدان می تواند در پیشگیری از آسیب های کبدی، تنظیم چربی خون و کاهش التهابات مؤثر باشد، به همین علت یکی از مهم ترین خواص زیتون به شمار می آید.
کوئرستین
این ماده مغذی می تواند در کاهش فشار خون و سلامت قلب مؤثر باشد.

خواص زیتون

1. زیتون و سلامت قلب
زیتون ها سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع هستند. این اسیدهای چرب در واقع نوعی چربی هستند که موجب کاهش LDL (کلسترول بد) و در عین حال حفظ HDL (کلسترول خوب) می شوند.

از طرفی خواص آنتی اکسیدانی بسیار قوی پلی فنول های موجود در زیتون از استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن که از عوامل مهم ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند، محافظت می نمایند.

علاوه بر این ها شواهد درازمدت نشان داده است، افرادی که روزانه روغن زیتون فوق بکر مصرف می نمایند، کمتر در معرض خطر ابتلا به حمله قلبی، فشارخون بالا و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلب و عروقی نسبت به افرادی که از این روغن استفاده نمی نمایند، هستند.

2. زیتون و بهبود جریان خون
ترکیبات گیاهی موجود در زیتون می توانند فراوری اکسید نیتریک را افزایش دهند و در نتیجه عملکرد عروقی را با افزایش جریان خون به سمت عضلات شما بهبود بخشند.

این اتفاق هم برای سلامت کوتاه مدت و هم درازمدت شما سودمند است، زیرا گردش خونِ بهتر همه چیز را تحت شعاع قرار می دهد؛ از دویدن در استادیوم گرفته تا کاهش خطر بیماری های مزمن.

علاوه بر این، بعضی از انواع زیتون ها می توانند تا 25٪ از احتیاج بدن شما به آهن را فراهم نمایند. این ماده معدنی برای بدن بسیار مهم است زیرا به حمل و رساندن اکسیژن به اندام ها یاری می نماید.

3. زیتون و برطرف التهاب
پلی فنول های موجود در انواع زیتون می توانند به کاهش التهاب مزمن با ممانعت از آغاز آسیب های بافتی در اندام ها یاری نمایند.

زیتون ها به علت نقش اصلی شان در رژیم های مدیترانه ای که بر پایه سبزیجات، میوه ها و دانه های کامل هستند و به سلامت بدن یاری می نمایند، به خوبی شناخته شده اند. به همین علت مهم است که بر مصرف آن ها در رژیم غذایی تان چه به عنوان میان وعده و چه به عنوان یک وعده غذایی کامل تمرکز کنید.

4. زیتون و تقویت استخوان ها
پلی فنول های موجود در زیتون بعلاوه می توانند با کاهش تخریب بافتی، باعث افزایش تراکم استخوان ها شوند.

علاوه بر این، دیده شده است که رژیم های مدیترانه ای با خطر کمتر شکستگی استخوان ها در افراد مسن همراه هستند.

5. زیتون و بهبود سلامت مغز
از آنجایی که زیتون به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از التهاب یاری می نماید، می تواند از بافت های اندام های حیاتی (به عنوان مثال مغز شما) در برابر آسیب های مضر و غیرقابل برگشت محافظت کند.

یکی دیگر از مزایای زیتون این است که این میوه حاوی ویتامین E، یعنی آنتی اکسیدان مرتبط با ادراک بهتر است و مصرف آن موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های شناختی می گردد.

علاوه بر این ها دیده شده است رژیم های غذایی که به روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی تکیه می نمایند با خطر کمتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط هستند.

6. زیتون و ایجاد حس خوشایند سیری
با مصرف روغن زیتون فوق بکر هنگام پخت و پز می توانید با تغذیه سالم، احساس سیری خوشایندی نیز داشته باشید.

چربی های خوش طعم موجود در زیتون موجب می گردد که شما مدت زمان طولانی تری احساس سیری داشته باشید و در نتیجه کمتر به سمت هله هوله خوری و به تبع آن چاقی بروید.

یک قاشق غذاخوری روغن زیتون حدود 120 کالری انرژی دارد، و از آن طرف 120 کالری معادل تقریباً 30 عدد زیتون (بسته به نوع و میزان) است.

مصرف زیتون به صورت میوه، فیبر غذایی مناسبی را فراهم می نماید؛ یعنی یک فنجان از آن حدود 15٪ از آنچه شما در طول یک روز به آن احتیاج دارید را برایتان مهیا می سازد.

7. زیتون و کاهش خطر ابتلا به بعضی سرطان ها
فواید میوه ها و سبزیجات هنگامی که در وعده های غذایی و میان وعده های مختلف استفاده می شوند، به خوبی نمایان است.

غذاهای دارای آنتی اکسیدان بالا مانند زیتون می توانند شانس ابتلا به بعضی سرطان ها را هم از طریق محافظت از DNA سلولی که به طور بالقوه از رشد تومور جلوگیری می نماید و هم از طریق کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش دهند.

8. زیتون و تنظیم قند خون
مصرف روغن زیتون فوق بکر می تواند موجب کاهش قند خون مخصوصاً حدود دو ساعت بعد از مصرف غذا از طریق عملکرد مناسب انسولین گردد.

اسیدهای چرب اولئیک که موجب حفظ سلامت قلب می شوند و بعلاوه پلی فنول های موجود در زیتون نیز می توانند یاری نماینده باشند.

تحقیقات نشان می دهد رژیم های غذایی حاوی چربی های تک غیراشباع بالا و غنی از آنتی اکسیدان ها می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهند.

9. زیتون و افزایش جذب سایر مواد مغذی
آنتی اکسیدان هایی که در بسیاری از سبزیجات و میوه ها وجود دارند، اگر همراه با یک منبع چربی رژیمی مانند زیتون مصرف شوند، بهتر جذب می شوند. 2

عوارض جانبی و مضرات زیتون

حتما همه شما این ضرب المثل را شنیده اید که هر سکه دو رو دارد. این مثل معروف حاکی از آن است که هر چیزی هم جنبه خوب دارد و هم جنبه بد.

زیتون نیز از این قاعده مستثنی نیست. معمولا مصرف میزان هر چیز به ویژه غذاهای پرخاصیتی مثل زیتون می تواند ضامن سلامتی باشد.

با این حال قبل از مصرف زیتون بهتر است عوارض جانبی و مضرات زیتون از نظر بگذرانید.

1. قند خون را پایین می آورد
این روغن می تواند قند خون را تا پایین تر از حد نرمال کاهش دهد.

روغن زیتون موجب افزایش مقاومت به انسولین می گردد؛ این علت اصلی فعالیتش علیه سطح قند خون است.

مصرف بیش از حد می تواند شما را مستعد چندین ناراحتی کند من جمله افت قند خون، تعریق، لرز، ضعف، و غیره.

2. فشار خون را پایین می آورد
معروف است که روغن زیتون سلامت قلب ما را تامین می نماید. اما، طی مطالعات اجرا شده دریافته اند که مصرف بیش از حد روغن زیتون می تواند باعث افت شدید فشار خون گردد.

این امر برای سلامت کلی ما خطرناک است چون ما را در برابر بسیاری از مسائل و ناراحتی ها مانند سرگیجه، سبکی سر، سکته، و اختلال کلیوی آسیب پذیر می نماید.

3. می تواند باعث اسهال گردد
محتوای چربی بالای زیتون ممکن است باعث اختلالات گوارشی و به وجود آمدن مسائل گوارشی مانند اسهال گردد.

همه ما از خواص روان نمایندگی قوی زیتون و روغن زیتون اطلاع داریم.

پس وقتی به مقدار زیاد از آن مصرف کنیم، سیستم بدنی ما از هضم کامل آن عاجز خواهد شد. در نتیجه، به اسهال خفیف تا میانه مبتلا می شویم. 3

پی نوشت:

1.www.chetor.com

2.www.yjc.ir

3.www.bazdeh.ir

منبع: راسخون

به "خواص زیتون برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص زیتون برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید